+31 (0)6 38 22 14 55
Nav

Hoe smaakt een slak?

Hoe smaakt een slak? image

Veel van onze bezoekers vragen zich af hoe een slak eigenlijk smaakt. Sommigen staan er positief tegenover en willen graag eens proeven. Anderen hebben zich een beeld gevormd dat zich niet altijd laat ombuigen. Daar doen wij wel ons best voor door de bezoekers goed voor te lichten en hen voorzichtig een hapje te laten proeven. Van nature heeft de slak een vrij neutrale 'aardse' smaak. Deze smaak laat zich moeilijk vergelijken maar als het dan toch moet zou ik de vergelijking maken met de smaak van een paddenstoel. Niet met de smaak van een witte, steriel gekweekte champignon natuurlijk maar een vergelijking met een mooie, langzaam gegroeide bospaddenstoel is zeker op zijn plaats. De smaak van de slak kan zowel tijdens zijn leven als bij de bereiding beïnvloed worden. Tijdens zijn leven door hem de tijd te geven om te groeien en hem te voeren met verschillende aromatische kruiden. Tijdens de bereiding door verse groentebouillon te gebruiken met ook daarin een variatie aan kruiden. Een traditionele Hollandse groentebouillon met bijvoorbeeld selderij en peterselie, geeft de slak een andere smaak dan een mediterane bouillon waarin kruiden zoals verse tijm zijn gebruikt.

Smaak wordt ook beinvloed door de textuur van de slak. Vaak wordt gedacht dat een slak zacht en slijmerig in de mond voelt. Niets is echter minder waar. Een goed bereide slak smelt als het ware op je tong en heeft een heerlijke, zachte textuur. Dat vraagt uiteraard wel iets van de kok die daarvoor een goede bereidingstechniek moet toepassen. Maar daarover in een latere blog meer!


Tags: smaak